Thuiswerken is de nieuwe norm

Door de coronacrisis is thuiswerken in het afgelopen jaar de nieuwe norm geworden. Iedereen wordt opgeroepen om, wanneer dat kan, thuis aan het werk te gaan. Als ondernemer heeft u hier ongetwijfeld ook al mee te maken gehad. Het is natuurlijk niet altijd even eenvoudig. Een van de obstakels die u tegenkomt, is bijvoorbeeld het aannemen van nieuw personeel. Doet u dit via een uitzendbureau, dan is dat geen probleem. Maar wanneer u zelf personeel aanneemt of aangesloten bent bij een payrollbureau, zult u de sollicitatiegesprekken op afstand moeten doen. In dit blog geven wij hiervoor tips.

Waarom solliciteren op afstand?

Solliciteren op afstand is niet ideaal. Het is namelijk veel prettiger om iemand face to face te leren kennen, en op deze manier een eerste indruk te krijgen. Zo leert u een sollicitant over het algemeen veel beter kennen. Maar dit betekent niet dat solliciteren op afstand alleen maar negatief is. Natuurlijk zorgt u er op deze manier dat besmetting met het coronavirus voorkomen wordt. Maar het heeft ook andere voordelen. De sollicitant voelt zich wellicht prettiger en meer ontspannen in de eigen omgeving. Het scheelt tijd, waardoor u in kortere tijd meer mensen kunt spreken. Ook heeft de kandidaat geen reistijd, en wordt het milieu bovendien minder belast.

Tips voor sollicitatie op afstand

Hoe kant u een sollicitatie op afstand aan? Wij zetten enkele tips op een rij:

  • Controleer of de apparatuur goed werkt, en zorg dat u een snelle internetverbinding heeft
  • Ga in een ruimte zitten waar u niet gestoord wordt, en ga voor een rustige achtergrond zitten zodat de sollicitant niet afgeleid wordt
  • Voert u het gesprek met een collega? Maak dan een rolverdeling wie welke vragen stelt tijdens het gesprek, en zorg dat u elkaar niet onderbreekt
  • Stel de sollicitant op zijn gemak, en geef aan dat het niet erg is als er iets mis mocht gaan
  • Spreek met de sollicitant af wat u gaat doen als er toch iets mis mocht gaan. Wissel bijvoorbeeld telefoonnummers uit, en vervolg het gesprek telefonisch

Wat zijn uw ervaringen met het voeren van sollicitatiegesprekken op afstand? Neem contact op en laat het ons weten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *