De inlenersbeloning

Als werknemer met een flexibel contract verdient u standaard het loon dat bij de inlenende partij geldt, wat de inlenersbeloning heeft. Deze term komt voor in de ABU CAO. De inlenersbeloning maakt het mogelijk dat er een gelijke beloning plaatsvindt tussen medewerkers met een flexibel contract en medewerkers met een vast contract. Misschien staat u als werknemer onder contract bij een payrollbureau of overweegt u als werkgever voor payrolling te kiezen. In dit blog vertellen wij u meer over de inlenersbeloning en wat een payrollbedrijf hierbij voor u kan betekenen.

Wat is de inlenersbeloning?

Binnen uitzendbureaus en payrollbureaus wordt voor flexibele krachten de ABU CAO gehanteerd. De ABU CAO stelt vast dat een werknemer vanaf de eerste werkdag recht heeft op een inlenersbeloning. Het loon van de flexibele werknemer wordt hierbij gespiegeld tegenover de CAO van de opdrachtgever. Soms kan het ook zo zijn dat de opdrachtgever een eigen beloningssysteem heeft, waarop de inlenersbeloning ook van toepassing is. Voor payrollorganisaties en uitzendbureaus is het verplicht de inlenersbeloning toe te passen.

Welke punten vallen onder de inlenersbeloning?

Onder de inlenersbeloning vallen diverse punten, zoals de inschaling loon, initiële loonsverhoging, periodieke en arbeidsduurverkorting. Ook toeslagen, zoals de ploegentoeslag of vergoedingen voor overwerkuren behoren hiertoe. Dit geldt eveneens voor onkostenvergoedingen zoals een reiskostenvergoeding.

Wat doet een payrollbedrijf met de inlenersbeloning?

Indien een medewerker wordt ingeschreven, bekijkt het payrollbureau altijd welke cao er van toepassing is. Er zijn namelijk diverse cao’s in Nederland, die geregeld inhoudelijk veranderen. Hiervoor is veel juridische kennis van zaken nodig. Als een opdrachtgever een eigen beloningssysteem toepast, verwerkt het payrollbedrijf de gegevens die van de opdrachtgever worden ontvangen. Deze moeten echter zo correct mogelijk zijn.

Informeer bij een payrollbureau

Bent u van plan een payrollbureau in te schakelen om ervoor te zorgen dat uw personeelsadministratie zo goed mogelijk verloopt? Informeer dan eens bij een payrollbedrijf in de omgeving en vraag hen wat zij voor u kunnen betekenen. Vergelijk de diverse aanbieders met elkaar om tot een voor u juiste keuze te komen. Met het inschakelen van een payrollbureau weet u zeker dat de inlenersbeloning op de juiste wijze verloopt en goed wordt geadministreerd. Hiermee voorkomt u eventuele boetes voor uw bedrijf. Bel vandaag nog met een payrollbedrijf voor meer informatie. Wij wensen u veel succes bij uw zoektocht naar een payrollbureau.